Satavuotiaan itsenäisen Suomen historiaan ja nykyisyyteen on mahtunut lukuisia menestyneitä yrityksiä – osa näistä on saanut alkunsa jo ennen itsenäistymistä. Maamme yrittämisen ja yritysten historia on monikasvoinen ja pitää sisällään useita kansainvälisiäkin menestystarinoita, joiden hedelmät ovat kantaneet näihin päiviin saakka.
Seuraavaksi tarkastelussa on yhdeksän tällaista yritystä aakkosjärjestyksessä. Ne eivät välttämättä ole absoluuttisesti maamme suurimpia yrityksiä esimerkiksi liikevaihdoltaan, mutta merkittäviä omilla aloillaan joka tapauksessa.
-
Fiskars
Harvassapa ovat sellaiset suomalaiset kodit, joissa ei tuttuja oransseja saksia olisi. Fiskarsin juuret ovat jo Ruotsin vallan ajassa ja Fiskarsin rautaruukin perusti jo vuonna 1649 Peter Thorwöste. Kuuluisat sakset tulivat tuotevalikoimaan 1832, ja 1900-luvun puolivälissä muovi raaka-aineena tuli voimakkaasti mukaan kuvioihin. Olof Bäckströmin suunnittelupöydällä syntyneitä oransseja saksia on myyty jo yli miljardi kappaletta ympäri maailman.
Nykyisin Fiskars on monialainen konserni, johon kuuluu myös Iittala ja näin ollen Arabian ja Hackmanin astiat. Samaten yhtiö on ostanut tanskalaisen posliinivalmistaja Royal Copenhagenin. Fiskarsilla on edelleen tehdas lähellä Fiskarsin ruukkia Billnäsin eli Pinjaisten kylässä Raaseporin kaupungissa.
-
KONE
Luo katse alas liukuportaisiin astuessasi missä tahansa päin maailmaa tai astu hissiin ja voit nähdä KONE-yhtiön logon. Liikevaihto on noin 9 miljardia euroa ja henkilöstömäärä noin 50 000. Vuonna 1910 perustettu yritys ei alkujaan ollut missään tekemisissä hissien kanssa – ne tulivat tuotantoon vasta kahdeksan vuotta myöhemmin.
Tätä nykyä Koneella on yli 1 000 toimipistettä yli 60 maassa. Kansainvälisyys on ollut yhtiön menestyksen avain. Ruotsiin perustettiin vuonna 1957 sen ensimmäinen ulkomainen tytäryhtiö. Hissien ja liukuportaiden lisäksi myös automaattiovet ovat yrityksen tärkeä tuote.
-
Marimekko
Suomalaisen designin arvostus on kansainvälisestikin huippuluokkaa, ja alan kotimaisena lippulaivana on jo pitkään toiminut ikoninen Marimekko, jonka perustivat vuonna 1951 aviopuolisot Armi ja Viljo Ratia. Yhtiön listoilla on vuosikymmenten varrella ollut lukuisia tunnettuja suunnittelijoita – ensimmäisenä Maija Isola, jonka luomus tunnettu Unikko-kuosi on.
Marimekko on ollut tyylillisesti todellinen oman tiensä kulkija, jonka vaatteissa käytännönläheisyys on kohdannut tyylin. Yhtiössä annettiin tietoisesti piutpaut Pariisin muotimaailman linjauksille. Tuloksena on ollut jotakin perin leimallisesti suomalaista.
-
Neste Oyj
Neste Oyj:ssä on edelleen Suomen valtion enemmistöomistus (50,1 %), joten se toimii hyvänä osoituksena siitä, ettei valtion vahvan roolin tarvitse olla este yrityksen menestykselle. Öljynjalostuksessa Neste on suuri toimija kansainvälisesti. Uusiutuvien polttoaineiden kehittäjänä yrityksen rooli on merkittävä.
Nesteen huoltoasemia toimii myös kaikissa kolmessa Baltian maassa sekä Venäjällä Pietarin alueella. Yrityksellä on toimintaa kuitenkin yhteensä jopa 14 maassa – Porvoon ja Naantalin jalostamoiden lisäksi sillä on dieselin tuotantolaitokset myös Alankomaissa ja Singaporessa.
-
Nokia
Nokian huippuvuodet ajoittuivat 90- ja 2000-luvun taitteen molemmin puolin. Parhaimmillaan yhtiö piti hallussaan jopa 40 % maailman matkapuhelinmarkkinoista ja vastasi viidenneksestä Suomen yhteisöverotuotosta. Vaikka matkapuhelimissa Applen, Samsungin ja Huawein kaltaiset tekijät ovatkin sittemmin ottaneet Nokian aseman, on yhtiö edelleen todella merkittävä tekijä verkkoratkaisujen ja -infran kehittäjänä.
Nokia ilmoitti vuonna 2015 ostavansa ranskalais-yhdysvaltalaisen Alcatel-Lucentin 15,6 miljardin euron osakevaihtokaupalla. Kyseessä oli Suomen historian siihen asti suurin yrityskauppa. Nokia-brändin puhelimia on jälleen alkanut valmistaa uusi yritys, HMD Global Oy, jolla on hyvin läheiset suhteet Nokia Oyj:hin.
-
Supercell
Peliyhtiö Supercell nousi kaikkien huulille vuonna 2013 japanilaisyhtiöiden Softbankin ja Gunghon ostettua yrityksestä enemmistön yli miljardilla eurolla. Helsingissä pääkonttoriaan pitävä yhtiö maksaa edelleen veronsa Suomeen ja on tullut tunnetuksi myös työntekijöidensä harrastamasta hyväntekeväisyydestä. Uuden ajan eettisiä yrityksiä listattaessa Supercell mainitaan usein.
Yhtiön tunnetuimpia pelejä ovat Clash of Clans, Hay Day ja Clash Royale. Se on keskittynyt perinteisten PC- ja konsolipelien sijaan lähes yksinomaan kosketusnäytöllä pelattaviin mobiilipeleihin. Työnantajana yhtiö on erittäin arvostettu.
-
UPM
Metsäteollisuus on koko itsenäisen Suomen historian ajan ollut yksi taloutemme kulmakivistä. Ei siis ole ihme, että yksi suurimmista ja menestyneimmistä yrityksistämme on UPM -metsäteollisuusyhtiö. Se syntyi vuonna 1996 Yhtyneiden Paperitehtaiden ja Kymmene-yhtiön fuusion myötä.
Kehitystyö on avainasemassa UPM:n strategiassa. Puupohjaisten polttoaineiden kehittäminen on tästä hyvä esimerkki. Perinteisen metsäteollisuuden puolella yhtiön kokoluokasta antaa osviittaa se, että UPM on Euroopan suurin vanerinvalmistaja. Henkilökuntaa UPM:llä on 13 maassa noin 20 000. Liikevaihto on euroina noin 10 miljardia.
-
Valmet
Entinen valtionyhtiö Valmet on monialainen palveluiden, teknologioiden ja automaation kehittäjä. Se on merkittävä tekijä esimerkiksi tehtaiden ja voimalaitosten teknologian toimittajana ympäri maailman. Toimintoja sillä on yhteensä 30 maassa ja työntekijöitä noin 12 000. Innovointi ja uuden kehittäminen kuuluvat uuden Valmetin liiketoiminnan kulmakiviin.
Historiallisesti Valmet on valmistanut laitteita ja tuotteita todella laajalla skaalalla: junayksiköitä, laivoja, aseita ja paperikoneita muutamana esimerkkinä.
-
Wärtsilä
Konepajateollisuuden alalla toimiva Wärtsilä omaa historiaa jo vuodesta 1834 lähtien. Yhtiön alkuajat muodostuivat Tohmajärven Värtsilän kylässä toimineesta sahasta ja sen yhteyteen rakennetusta rautaruukista. Sodan jälkeen, pitkälti ns. sotakorvausteollisuuden ansiosta, yhtiö kehittyi todelliseksi monialayhtiöksi: posliinia, lukkoja, paperikoneita, moottoreita ja lasia. Nykyisin Wärtsilän ykkösvalttikortti ovat laivamoottorit, laivojen voimansiirto ja huoltopalvelut.